Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Voorstellingen Kleurles en Homonologen

Foto: Live your Story

Foto: Live your Story

Live Your Story brengt de voorstellingen Kleurles en Homonologen naar een van de meest kwetsbare, maar ook meest bepalende plekken van je leven: de middelbare school. We gunnen leerlingen een omgeving waarin ze niet hoeven te vechten voor hun plek, maar waarin ze kunnen vieren dat ze anders en toch gelijk zijn. De voorstellingen vertolken de ervaringen van geïnterviewde jongeren en ons eigen verhaal. De voorstellingen spelen we tussen de tafels in de klas, vlakbij de leerling.

Kleurles wordt gespeeld door drie mensen: een meisje met een half Antilliaanse/half Nederlandse achtergrond, een Turks/Libanese jongen en een geboren en getogen Nederlander (acteur van Wunderbaum).
Ze geven inzicht in hoe snel je oordeelt over iemand op basis van kleur en wat dit betekent voor het zelfbeeld en de kansen van mensen van kleur. Het gaat over hoe je de geschiedenis van je voorouders met je meedraagt, hoe je als witte Nederlander het gevoel kan hebben het nooit goed te doen, hoe het is om thuis in een andere cultuur te leven en een andere taal te spreken dan op school en over hoe het is als je beide ouders een heel andere culturele achtergrond hebben.

De spelers zetten in de voorstelling het jonge publiek aan het denken over de volgende vragen:
-Welke machtsverhoudingen ken je bewust of onbewust automatisch toe aan iemands afkomst?
-Hoe bevoorrecht of benadeeld is je positie in de maatschappij door je afkomst en wat is de invloed hiervan op je leven?
-Op welke momenten beoordeel je iemand op zijn of haar afkomst?
-Wat is er generaties geleden gebeurd en waarom is dat tot op de dag van vandaag pijnlijk?

Homonologen bundelt verhalen van allerlei soorten mensen: hetero, bi, homo, stoer, lief, scholier,student, mentor, vader, dominee, zus en buurjongen. Zes betrokken jonge spelers vertellen deze verhalen over homoseksualiteit in het klaslokaal.
Homonologen stimuleert op een vernieuwende en creatieve manier kennis en wederzijds begrip over homoseksualiteit. Wij geloven dat homo-intolerantie vooral voortkomt uit onwetendheid. Homonologen laat middelbare scholieren zien dat homoseksualiteit net zo spannend, kwetsbaar, mooi, lelijk, heftig of saai kan zijn als heteroseksualiteit. Het laat zien dat twijfelen mag. Want wat als je het gewoon nog niet weet: hetero of homo of bi of allemaal niet of allemaal een beetje? De voorstelling is toegankelijk, grappig en confronterend. Via de personages en hun verhalen leert de toeschouwer zichzelf, maar ook vrienden, klasgenoten en docenten beter begrijpen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk voor meer informatie en contactgegevens [bestand Kleurles] [bestand Homonologen].”

Reageren


Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier