Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Leerlingenjury ZomerExpo2019

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

NB: aanpak veranderd; meer informatie via info (@) unesco.nl

Sinds 2011 organiseerde ArtWorlds jaarlijks de landelijke ZomerExpo: een veelzijdige kunsttentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze. Met ZomerExpo tonen we de actuele stand van zaken in de beeldende kunst, bevorderen het publieke gesprek daarover én bepleiten diverse invalshoeken om een werk te benaderen en beoordelen. De tentoonstelling ging in 2017 van het Gemeentemuseum Den Haag naar naar Museum de Fundatie en is sinds dat moment een biënnale.

De eerstkomende editie heeft de titel: Europa ZomerExpo 2019. De tentoonstelling vindt plaats in juni, juli en augustus 2019 in Museum de Fundatie op de locaties: Kasteel Het Nijenhuis, de tuinzaal en de beeldentuin in Heino. En Museum de Fundatie in het centrum van Zwolle.

In de aanloop naar Europa ZomerExpo 2019 willen we, naast de gemêleerde vakjury ook andere groepen, zoals leerlingen van UNESCO-scholen de gelegenheid bieden mee te kunnen kijken en kiezen voor de tentoonstelling. We ontwikkelen een programma op maat om (vertegenwoordigers van) specifieke publieksgroepen daarin te begeleiden.

Europa ZomerExpo 2019: samen over culturele grenzen
Onder de tentoonstellingstitel Europa vragen wij kunstenaars werk te maken dat de diversiteit in beeld brengt van de beeldende kunst op het Europese continent. De tentoonstelling die wij voor ogen hebben gaat letterlijk en figuurlijk over grenzen, slecht schuttingen en maakt gluren bij de buren mogelijk. Tegelijkertijd gaat de tentoonstelling over het markeren van identiteit. Waar eindigt de ene cultuur en begint de andere? En wat is er eigenlijk ‘Europees’ aan kunst uit Europa?

Inschrijven op zomerexpo.nl vanaf oktober 2018
Iedereen kan voor zijn of haar kunstwerk(en) een presentatieplek huren voor de ZomerExpo-opstellingen. Alle beeldende disciplines -van performances en moderne installaties tot ambachtelijk kantkloskunst en van foto’s tot tekeningen – zijn welkom. Ieder werk wordt door een veelzijdige jury gezien en maakt het kans op deelname aan de tentoonstelling. De inschrijving start in oktober 2018 en stopt in maart 2019. Maximaal 3000 werken, verdeeld over vijf opstellingslocaties, kunnen worden aangemeld.

ZomerExpo-opstellingen in maart en april 2019
De selectie voor Europa ZomerExpo 2019 vindt plaats in tijdens kunstopstellingen in vijf grote, toegankelijke ruimten. De beoogde data zijn voor de opstellingen zijn:
1. 31 maart Amsterdam ,Het Hembrugterrein
2. 6 april Lp2 Rotterdam
3. 13 april Groningen
4. 13 april Gent
5. Heino buitenkunst

In de aanloop naar Europa ZomerExpo 2019 willen we, naast de gemêleerde vakjury ook andere groepen, zoals leerlingen van UNESCO-scholen de gelegenheid bieden mee te kunnen kijken en kiezen voor de tentoonstelling. We ontwikkelen een programma op maat om (vertegenwoordigers van) specifieke publieksgroepen daarin te begeleiden.

Wij streven ernaar om het kiezen voor kunst is ook te mogelijk maken voor mensen die daar niet in getraind zijn. Met enige toelichting en aandacht kun je leren om, vanuit je eigen achtergrond en ervaring, je smaak te bepalen en een overwogen keuze te maken. Dat is tevens de praktijk van de cultural democracy: iedereen kan deelnemen aan het culturele proces.

Voorafgaand aan de jurering krijgen de ‘kiezers in opleiding’ een informerende workshop rond de Smaakstemwijzer: een gids die je laat nadenken over de overwegingen bij een kunstkeuze: waar je op let, hoe je kunt kijken, wat smaak is en dat er meer te zeggen is over een kunstwerk dan ‘mooi’ of ‘lelijk’. Het onderwerp van de tentoonstelling biedt goede mogelijkheden om ook inhoudelijke aspecten bij het keuzeproces te betrekken, zoals herkomst, identiteit, herkenning en met elkaar verweven of juist van elkaar verschillende kunsttradities.

Meer informatie, ook over eerdere edities tref je op https://zomerexpo.nl/

Meer weten? Mail aan Unesco en we brengen je in contact met de organisatie

Reacties (1)

Dank voor info, volgende: ivm reserveren hotel willen eij graag weten de openingdatum, van de zomerexpo inFundatie Zwolle 2019 veel dank hoop op uw reactie!

Reageren


Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier