Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Doe mee met ronde 2 van burgerschapspilot ‘1001 Nacht’

1001 nacht: burgerschap vormgeven met leuke en spannende verhalen uit het Midden-Oosten! Op basis van wereldwijd zeer veel bekeken tekenfilms heeft Big Bad Boo uit New York een lespakket ontwikkeld met als doel het bevorderen van begrip en empathie tussen kinderen met verschillende achtergronden en kritisch leren nadenken. Het lesprogramma is al in verschillende landen zeer effectief gebleken, voor leerlingen met allerlei verschillende nationaliteiten en achtergronden. Op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoeken we nu of deze tekenfilms en lessen ook in Nederland effect hebben. In januari gaan we van start met de tweede ronde van het project, en er zijn nog een aantal plekken voor scholen beschikbaar.

Als uw school meedoet, dan vragen we van u dat 21 lessen worden gegeven tussen januari en juli 2018, in de groepen 4, 5 en 6 (en evt. 7). U krijgt in ruil hiervoor gratis een prachtig lespakket met videomateriaal en werkboeken voor alle leerlingen van deze groepen, waarmee u direct werkt aan leerdoelen op het gebied van burgerschap, levensbeschouwing en sociaal-emotionele vorming. Een mooie kans ook om te laten zien dat u met uw school op een eigentijdse manier werkt aan de persoonsvorming van uw leerlingen! Leerkrachten voeren de lessen zelf uit, maar zullen vooraf één korte training krijgen over het lesprogramma. Deze vinden plaats op woensdag 11 januari (Den Haag) en 18 januari (Amsterdam).

Op 15 november 2017 bracht minister-president Mark Rutte een bezoek aan groep 5 van Obs de Kameleon in Den Haag om het project te bekijken. Hij was zeer enthousiast!
TVWest maakte een impressie van het bezoek, kijk hier voor het filmpje.
Mark Rutte: “Vandaag heb ik gezien dat het kan helpen om zware onderwerpen zoals vooroordelen bespreekbaar te maken aan de hand van iets wat dicht bij de kinderen staat, in dit geval het sprookje 1001 Nacht. Uit onderzoek in het buitenland is al gebleken dat kinderen veel opsteken van dit lesprogramma. (…) Wat ik vandaag gezien heb, is een goed voorbeeld van hoe lessen over burgerschap succesvol ingevuld kunnen worden. (…) Het doel is dat alle scholieren kritisch leren nadenken. En dat we blijven praten over Nederlandse waarden en vrijheden. Het was erg inspirerend om vandaag hierbij te zijn.”

Uitgebreidere informatie over het programma vindt u in de bijlagen (infobrief en brochure) en op www.arkade.nl/1001-nacht. De deadline voor aanmelding is maandag 11 december.

Neem bij interesse of vragen snel contact op met projectleider Mark Bos van Arkade via m.bos@ipabo.nl

Reageren


Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier