Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Unesco DG Bokova: Onderwijs is een gedeelde verantwoordelijkheid voor ons allemaal

GEMR cartoon 2017 Martijn

Vandaag verschijnt het Global Education Monitoring Report (GEMR) 2017/8, waarin Unesco verantwoording aflegt over de voortgang in het bereiken van het onderwijsdoel van de Sustainable Development Goals, doel 4. Thema van het rapport is dit keer “accountability”, in het Nederlands te vertalen als verantwoording.

“Onderwijs is een gedeelde verantwoordelijkheid voor ons allemaal,” zegt Unesco DG Bokova ter gelegenheid van de lancering. “De verantwoordelijkheid van overheden, scholen, leraren, ouders en private partijen.”

Alle partijen die betrokken zijn bij het onderwijs moeten hun verantwoordelijkheid in het proces nemen, en moeten daarop ook aangesproken kunnen worden, zegt Unesco in het rapport. Wanneer je de verantwoordelijkheid voor falende onderwijssystemen slechts bij één van de partijen zou leggen, breng je het systeem in disbalans. En daarmee vergroot je de kans op ongelijkheid binnen het onderwijs, of op slechtere leeropbrengsten.

Maar wat kun je doen om te kijken of iedereen die verantwoordelijkheid ook neemt? En liefst zo dat het systeem niet zucht onder regeldruk en dwingende tests? Unesco identificeert in het rapport een aantal belangrijke voorwaarden: transparantie binnen het systeem, onafhankelijke partijen zoals een ombudsman of auditinstellingen, burgers die aandacht vragen voor specifieke issues en daarin gehoord worden, media die de vrijheid hebben om het onderwijs onder de loep te nemen.

Het rapport is hier te downloaden

De Nederlandse Unesco Commissie organiseert op 23 november een bijeenkomst ter gelegenheid van de nationale lancering van dit rapport. In deze bijeenkomst formuleren de partijen die DG Bokova noemt, plus een groep leerlingen, zelf wat zij als hun verantwoordelijkheden zien en wie ze nodig hebben om die te bereiken. Wilt u hier bij zijn?
Aanmelden kan hier

Reageren


Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier