Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Blog

Uitwisselingsproject klas 2 Bersenbrück

Uitwisseling CSG Winsum groot succes

 

CSG Winsum timmert al jaren aan de weg met een succesvol uitwisselingsprogramma voor leerlingen. Dit schooljaar is met financiële ondersteuning van Erasmus+ een meerjarig internationaliseringsproject opgestart met een school uit het Duitse Bersenbrück. Tussen 30 november en 4 december waren de Duitse kinderen te gast bij de leerlingen van MAVO-2 en HAVO-2. Vrijwel alle onderdelen van het programma hadden te maken met het thema ‘sport en spel – vroeger en nu’. Aangezien CSG Winsum UNESCO-oriëntatieschool is en kernwaarden als vrede en mensenrechten heel belangrijk zijn, is tijdens de week ook een bezoek gebracht aan het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Een belangrijk deel van het programma vond plaats in Winsum. Zo waren de leerlingen te gast bij Sportcentrum Veldwijk en volgden zij een hockeyclinic bij Hockeyclub Winsum. Deze onderdelen werden – samen met de gezonde lunches op school – mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Winsum. Op dinsdag werd er geklommen, gebowled en gezwommen op sportpark Kardinge in Groningen. In Amsterdam werd naast het Anne Frankhuis ook een bezoek gebracht aan het Olympisch Stadion.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat de leerlingen een erg leerzame en gezellige week hebben gehad. Voor velen was het best wel spannend om opeens in een andere taal te moeten communiceren. Maar toen bleek dat de Duitse leerlingen dat net zo spannend vonden, werden grenzen doorbroken en werd duidelijk dat we allemaal wereldburgers zijn en dat grenzen ooit ook maar door mensen zijn verzonnen. Zo werd naadloos aangesloten bij een andere kernwaarde van UNESCO, namelijk wereldburgerschap.

Het tegenbezoek aan Bersenbrück staat gepland in april 2016. De leerlingen kijken er reikhalzend naar uit.

Amsterdamse grachten groepsfoto tour door Olympisch Stadion Amsterdam hockey clinic indoor bootcamp klimmen in Bjoeks Rock your stone schaatsen op Kardinge smoothies maken

Lyceum Kralingen: Meer dan onderwijs alleen!

Visie

Lyceum Kralingen bereidt leerlingen met modern onderwijs voor op hun toekomst als wereldburger in Rotterdam. Ons onderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van jongvolwassenen die niet alleen de school verlaten met een diploma, zij kunnen ook het heft in eigen handen nemen hun eigen leven vorm te geven. Zij zullen zich daarbij bewust moeten zijn van hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Met die verkenningstocht helpt Lyceum Kralingen de leerlingen op weg.

 

Theatervoorstelling op locatie over slavernijverleden

Theatre-embassy

Theatre Embassy presenteert een theatrale route over het slavernijverleden van Amsterdam: Amsterdam: De Swarte Bocht. De voorstellingen vinden dagelijks plaats van 21 oktober t/m 27 oktober bij diverse locaties in Amsterdam, waaronder het West-Indisch Huis en het Amnesty-Huis. Gedurende twee uur wordt het publiek per boot en te voet geleid langs plekken die een rol spelen in het hoofdstedelijke slavernijverleden.

Werelderfgoed in de klas

werelderfgoed

Waarom is erfgoed bijzonder, en waarom proberen we Werelderfgoed te beschermen? Mag je een speedbootrace houden in de Waddenzee? Wat is het verschil tussen de Stelling van Amsterdam en het Vredesmonument in Hirosjima, Japan? Het zijn vragen waar leerlingen mee aan de slag gaan in het lespakket World Heritage in Young Hands.

Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier