Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Blog

Mooi beeldmateriaal voor in de klas: documentaires Ida Does

Drie films van regisseur Ida Does over het slavernijverleden – mooi gemaakte inkijkjes in een ingewikkeld verleden.

“Volgens de regisseur zijn de films waardevol voor educatieve doeleinden omdat ze informatief zijn en tegelijkertijd persoonlijke verhalen vertellen. ‘De drie films die in de Box bijeen zijn gebracht omvatten tal van historische thema’s die gebaseerd zijn op vele uren research. Niet alleen research naar stambomen, familieverhalen, slavernij, maar ook research naar de historische periodes waarin de filmverhalen zich afspelen. De periode van de slavernij, de beeldvorming van zwarte mensen door de eeuwen heen, het leven op de plantages en de erfenis van de slavernij, maar ook de koloniale periode waarin Anton de Kom zijn ‘Wij slaven van Suriname’ schreef. Het is een rijk palet.’ liet zij weten.” (Bron)

De trailer is hier te zien:

https://vimeo.com/301708347 

Unesco-maand voor onze studenten groot succes

Unesco studenten

Unesco studenten

Studenten van verschillende colleges van het ROC Midden Nederland hebben een maand lang veel aandacht aan de thema’s van VN-organisatie UNESCO besteed. Van 7 maart tot 5 april organiseerden ze in Utrecht en Nieuwegein verschillende activiteiten rondom de UNESCO-thema’s Duurzaamheid, Vrede & Mensenrechten, Wereldburgerschap en Intercultureel leren.

Op woensdag 7 maart ging de UNESCO-maand om 8.30 uur van start met een appel op het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein. Hierbij gaf collegelid mevrouw Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens een presentatie over mensenrechten. Daarna vertelden studenten van het Veiligheid & Defensie College aan medestudenten over hun bijzondere ervaring als vrijwilliger in Gambia voor het project Go4Africa. Bij het Business & Administration College in Utrecht werd een groep ambassadeurs aangesteld, die tijdens de burgerschapslessen presentaties gaven over Interculturele Diversiteit. De gemeente Nieuwegein kreeg van studenten van het Bouw & Interieur College en het Tech College advies over duurzaamheid. Tijdens de UNESCO-maand deden de studenten verder onderzoek naar dit thema.

Bovenbouw groep gezocht voor gratis pilot-projectdag!

Zwaan Carp

Als wereldburgers vinden wij het belangrijk om niet alleen de nationale helden en goede daden uit de geschiedenis te bestuderen maar ook te durven kijken naar momenten waar we niet zo trots op zijn. Wij zijn Diane Carp, dramadocent, en Judith Zwaan, docent beeldende vorming, beiden afgestudeerd aan de master Kunsteducatie en we hebben een vakoverstijgend project ontworpen voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs over de gedeelde geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel.

Voorstellingen Kleurles en Homonologen

Foto: Live your Story

Foto: Live your Story

Live Your Story brengt de voorstellingen Kleurles en Homonologen naar een van de meest kwetsbare, maar ook meest bepalende plekken van je leven: de middelbare school. We gunnen leerlingen een omgeving waarin ze niet hoeven te vechten voor hun plek, maar waarin ze kunnen vieren dat ze anders en toch gelijk zijn. De voorstellingen vertolken de ervaringen van geïnterviewde jongeren en ons eigen verhaal. De voorstellingen spelen we tussen de tafels in de klas, vlakbij de leerling.

Kleurles wordt gespeeld door drie mensen: een meisje met een half Antilliaanse/half Nederlandse achtergrond, een Turks/Libanese jongen en een geboren en getogen Nederlander (acteur van Wunderbaum).
Ze geven inzicht in hoe snel je oordeelt over iemand op basis van kleur en wat dit betekent voor het zelfbeeld en de kansen van mensen van kleur. Het gaat over hoe je de geschiedenis van je voorouders met je meedraagt, hoe je als witte Nederlander het gevoel kan hebben het nooit goed te doen, hoe het is om thuis in een andere cultuur te leven en een andere taal te spreken dan op school en over hoe het is als je beide ouders een heel andere culturele achtergrond hebben.

Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier