Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Blog

Unesco-maand voor onze studenten groot succes

Unesco studenten

Unesco studenten

Studenten van verschillende colleges van het ROC Midden Nederland hebben een maand lang veel aandacht aan de thema’s van VN-organisatie UNESCO besteed. Van 7 maart tot 5 april organiseerden ze in Utrecht en Nieuwegein verschillende activiteiten rondom de UNESCO-thema’s Duurzaamheid, Vrede & Mensenrechten, Wereldburgerschap en Intercultureel leren.

Op woensdag 7 maart ging de UNESCO-maand om 8.30 uur van start met een appel op het Veiligheid & Defensie College in Nieuwegein. Hierbij gaf collegelid mevrouw Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens een presentatie over mensenrechten. Daarna vertelden studenten van het Veiligheid & Defensie College aan medestudenten over hun bijzondere ervaring als vrijwilliger in Gambia voor het project Go4Africa. Bij het Business & Administration College in Utrecht werd een groep ambassadeurs aangesteld, die tijdens de burgerschapslessen presentaties gaven over Interculturele Diversiteit. De gemeente Nieuwegein kreeg van studenten van het Bouw & Interieur College en het Tech College advies over duurzaamheid. Tijdens de UNESCO-maand deden de studenten verder onderzoek naar dit thema.

Testers gezocht: lessen over waarden in de sport (voor 8-12 jaar)

Foto: Unesco

Foto: Unesco

Unesco Parijs is op zoek naar testers voor een lessenserie over Waarden in de sport. Het pakket is in het Engels maar gemakkelijk aan te passen aan de Nederlandse omgeving. Aanmelden kan tot 30 april via info@unesco.nl

“Convinced that sport, as an enabler of sustainable development, provides a universal framework for learning values and teaching transferable life skills, we are pleased to share with you a sample of the ”Sport Values in Every Classroom. Teaching respect, equity and inclusion to 8-12 year-old students” toolkit for teachers and educators.

The toolkit was developed by an Education Partnership comprising UNESCO, the International Council of Sport Science and Physical Education (ICSSPE), the International Fair Play Committee (IFPC), the International Paralympic Committee (IPC), the Olympic Foundation for Culture and Heritage and the World Anti-Doping Agency (WADA). The toolkit is based on research conducted by AIESEP and peer-reviewed by an international team of specialists.

Voorstellingen Kleurles en Homonologen

Foto: Live your Story

Foto: Live your Story

Live Your Story brengt de voorstellingen Kleurles en Homonologen naar een van de meest kwetsbare, maar ook meest bepalende plekken van je leven: de middelbare school. We gunnen leerlingen een omgeving waarin ze niet hoeven te vechten voor hun plek, maar waarin ze kunnen vieren dat ze anders en toch gelijk zijn. De voorstellingen vertolken de ervaringen van geïnterviewde jongeren en ons eigen verhaal. De voorstellingen spelen we tussen de tafels in de klas, vlakbij de leerling.

Kleurles wordt gespeeld door drie mensen: een meisje met een half Antilliaanse/half Nederlandse achtergrond, een Turks/Libanese jongen en een geboren en getogen Nederlander (acteur van Wunderbaum).
Ze geven inzicht in hoe snel je oordeelt over iemand op basis van kleur en wat dit betekent voor het zelfbeeld en de kansen van mensen van kleur. Het gaat over hoe je de geschiedenis van je voorouders met je meedraagt, hoe je als witte Nederlander het gevoel kan hebben het nooit goed te doen, hoe het is om thuis in een andere cultuur te leven en een andere taal te spreken dan op school en over hoe het is als je beide ouders een heel andere culturele achtergrond hebben.

Leerlingenjury ZomerExpo2019

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

NB: aanpak veranderd; meer informatie via info (@) unesco.nl

Sinds 2011 organiseerde ArtWorlds jaarlijks de landelijke ZomerExpo: een veelzijdige kunsttentoonstelling in een museum, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze. Met ZomerExpo tonen we de actuele stand van zaken in de beeldende kunst, bevorderen het publieke gesprek daarover én bepleiten diverse invalshoeken om een werk te benaderen en beoordelen. De tentoonstelling ging in 2017 van het Gemeentemuseum Den Haag naar naar Museum de Fundatie en is sinds dat moment een biënnale.

De eerstkomende editie heeft de titel: Europa ZomerExpo 2019. De tentoonstelling vindt plaats in juni, juli en augustus 2019 in Museum de Fundatie op de locaties: Kasteel Het Nijenhuis, de tuinzaal en de beeldentuin in Heino. En Museum de Fundatie in het centrum van Zwolle.

In de aanloop naar Europa ZomerExpo 2019 willen we, naast de gemêleerde vakjury ook andere groepen, zoals leerlingen van UNESCO-scholen de gelegenheid bieden mee te kunnen kijken en kiezen voor de tentoonstelling. We ontwikkelen een programma op maat om (vertegenwoordigers van) specifieke publieksgroepen daarin te begeleiden.

Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier