Unesco

Welkom op de site van de Nederlandse Unesco-Scholen. Wat doet jouw school met Unesco? En wat doen andere scholen daarmee? Bekijk elkaars projecten, vind lesmateriaal en speel de game!

Kies hier jouw UNESCO-school:

Blog

Happy KidsDay

Op 12 april 2017 hebben we samen met het team, ouders, leerlingen en buurtbewoners van Basisschool Cosmicus genoten van de Happy Kidsday. Deze bijzondere dag was naar onze mening een groot succes! We zijn blij een leuke en gezellige ontmoetingsplek te hebben gecreëerd voor ons team, ouders, leerlingen en buurtbewoners. Het was ook een goede gelegenheid om onder andere een accent te legen op onze speerpunt diversiteit door kinderen uit de kleutergroepen een modeshow te laten lopen met kleding uit allerlei culturen. Misschien was dit wel het toppunt van dit lentefeest! Maar daar bleef het niet bij uiteraard. We hebben ook erg veel genoten van de talentenshows op het open podium!

Leerlingen hebben ook een actieve rol gehad tijdens dit feest door bijvoorbeeld achter het Rommelmarkt kraampje mee te draaien of door zelf andere leeftijdsgenoten te schminken. We hopen het ondernemende karakter van kinderen gestimuleerd te hebben naast al het plezier op deze bijzondere dag!

 

Leerlingen Lyceum Kralingen maken het verschil

Op woensdag 25 januari zijn we van start gegaan met het scholenprogramma van Young Impact, waarbij meer dan 20.000 leerlingen in Nederland aan de slag zijn gegaan met de kick-off, workshop, (digi)lessen en de challenges. Ook het Lyceum Kralingen is daarbij!

Young Impact maakt jongeren bewust van maatschappelijke problemen in hun eigen wijk, stad, land en in de wereld. Ze worden door middel van (interactieve) oefeningen, discussies en informatie uitgedaagd om in actie te komen.

Een geselecteerde groep van 25 scholieren heeft een door Young Impact trainers gegeven workshop tot ambassadeur van Young Impact gevolgd. Onze Rotterdamse leerlingen maak­ten met verschillende 21st century skills een verdiepingsslag zodat zij een voortrekkersrol kunnen vervullen tijdens de challenges op school.

Een unieke manier dus om jongeren handvatten te bieden om problemen aan te pakken die zij belangrijk vinden, groot of klein, landelijk of lokaal. Hierdoor kunnen jongeren een enor­me positieve invloed hebben op de Nederlandse samenleving.

 

Cultureel (UNESCO) project op het Lyceum Kralingen

Vrijdag 20 januari bezochten leerlingen het Almende Isala College in Silvolde (de Achterhoek) het Lyceum Kralingen.

Samen met de leerlingen van het Lyceum Kralingen voerden zij een poster-opdracht uit in het kader van een cultureel UNESCO project.
De leerlingen van het Almende Isala College hadden door hen gemaakte posters met als thema multiculturaliteit meegenomen. Met de leerlingen van Lyceum Kralingen gingen zij over de posters in gesprek.

Op de posters werden de thema’s kleding, leefgewoonten, discriminatie, sport, geloof, etc. aan de orde gesteld en stonden ook een aantal vragen, stellingen en meningen. Het gesprek begon vanuit het aangeboden thema, maar mondde uit in een gesprek over het algemene thema multiculturaliteit en omgaan met verschillen.

Op deze beeldende manier werd het belangrijke maatschappelijke thema multiculturaliteit bespreekbaar gemaakt.

Na afloop van de gesprekken werden de Achterhoekers meegenomen naar de Markthal en het bezoek werd afgesloten met een ‘multiculturele lunch’.

Al met al leverde het interessante gesprekken op tussen de leerlingen van beide scholen en werd het thema omgaan met verschillen recht gedaan. Iets dat prima past in de opgave om leerlingen te helpen zich te ontwikkelen tot wereldburger. We hopen dat dit soort ontmoetingen een traditie wordt.

Week van respect. . .

In het kader van de week van respect (7 t/m 13 november), hebben leerlingen van basisschool Cosmicus stilgestaan bij het begrip respect en wereldvrede.

Aan de hand hiervan hebben de leerlingen van groep 4 gezamenlijk een peace teken vorm gegeven, ter uiting van hun respect aan ieder wereldburger in ons midden.peace2-1 peace-1

Contact UNESCO-scholen

Kortenaerkade 11 Postbus 29777
Den Haag 2502 LT Den Haag www.unescoscholen.nl

Contactformulier